Tips & Tricks
Inschrijven nieuwsbrief
Volg ons overal
 

Alles over de voordelen

Voordelen

06 sep Alles over de voordelen

Wat levert het op?

Zonne-energie betekent lagere of geen elektriciteitmaandlasten, rendement op uw investering, positief imago en een beter milieu.

Zonnepanelen leveren ook stroom als het bewolkt is.

Zijn zonnepanelen zonder subsidie winstgevend?

Op lange termijn is de investering altijd winstgevend. Wat lange termijn exact betekent is afhankelijk van veel factoren. Is uw investering zakelijk of particulier? Kunt u gebruik maken van verschillende fiscale aftrekposten? Komt u in aanmerking voor subsidies? Uw investering wordt nog winstgevender als we rekening houden met de stijging van de energiekosten. De afgelopen 10 jaar zijn de prijzen ongeveer 10% gestegen per jaar. En aangezien ook de prijzen van grondstoffen alleen maar zullen stijgen, zullen de energiekosten nog hoger worden.

Krijg ik een vergoeding voor terug leveren?

Ja, op momenten dat u weinig elektriciteit gebruikt kan het zonnesysteem een overschot aan elektriciteit produceren. Deze stroom levert u dan terug aan het elektriciteitsnet. Via de wet is geregeld dat u een vergoeding krijgt voor die aangeleverde stroom: de terugleververgoeding. Deze vergoedingsregel geldt ook als u subsidie ontvangt. Energiebedrijven zijn verplicht de eerste 3.000 kWh die een huishouden aanlevert te verrekenen met de afname. Dit heet salderen. Sommige energieleveranciers salderen zelfs tot 5.000 kWh. De salderingsplicht vervalt als u meer stroom op het net zet dan u zelf afneemt. U krijgt dan een lagere vergoeding per aangeleverde kWh, dan u zelf zou moeten betalen voor afname.

Hoe weet ik hoeveel ik terug lever?

Om te weten hoeveel stroom aan het net is terug geleverd, heeft u een meter nodig die de terug geleverde stroom kan registreren. Wij zorgen dat u een meter heeft die registreert wat u teruglevert..

Leveren zonnepanelen ook stroom als het bewolkt is?

Ja, de zonnepanelen werken op de straling in daglicht en dus ook op bewolkte dagen.

Wat indien er schaduw op mijn dak valt?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het merendeel van uw opbrengsten gegenereerd worden tussen april en oktober. Schaduw betekent een lagere lichtintensiteit en dus minder stroom uit licht. Bij het adviseren en plaatsten wordt hier natuurlijk zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Waarvan is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk?

  • Hoeveelheid zon – de hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. In gebieden rond de evenaar is de opbrengst hoger dan in andere gebieden met meer bewolking.
  • Oppervlak – Het oppervlak van het zonnepaneel (lengte maal breedte) is erg belangrijk als het om de opbrengst van een paneel gaat.
  • Manier van het aan elkaar bevestigen van de panelen (parallel of serieel).
  • Rendement – het rendement verschilt sterk per type zonnepaneel. Er worden veel nieuwe ontdekking gedaan waardoor het rendement blijft stijgen.
  • Het achterliggende systeem – als het opslagsysteem vol is, kan er geen energie meer bij. Dan zal een paneel dus voor niets werken.
  • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht -per plaats in de wereld verschilt de hellinghoek met het maximale rendement heel erg. Vanzelfsprekend behaalt een zonnepaneel met een bepaalde hellinghoek in Nederland een heel andere opbrengst dan in bijvoorbeeld Amerika.
  • Zijwaartse hoek – optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden.
  • Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.