Inschrijven nieuwsbrief
Volg ons overal
 

Pompschakelaar

Pompschakelaar

Pompschakelaar

Heeft een traditioneel vloerverwarmingsysteem dan draait de pomp van de vloerverwarnmingsverdeler continu, ongeacht de aanvoertemperatuur van het warme water (uit de CV-ketel of Stadsverwarming.) Dit leidt tot hoge stroomkosten die u eenvoudig kunt besparen.

 

Bij een systeem met een ROE pompschakelaar wordt de temperatuur van het water in de aanvoerleiding gemeten. Als deze de vooraf ingestelde temperatuur van bijvoorbeeld 25 oC heeft bereikt, schakelt de pomp van de vloerverwarmingsverdeler aan. Na het bereiken van de gewenste kamertemperatuur schakelt de kamerthermostaat de CV-ketel (of afvoer vanuit de Stadsverwarming) uit. De temperatuur van het aanvoerwater zakt totdat een waarde onder de ingestelde waarde van (bijvoorbeeld) 25 oC is bereikt. Dan schakelt de ROE pompschakelaar de pomp van de vloerverwarmingsverdeler weer uit (afbeelding boven rechts punt B).

 

Bij langdurige stilstand van de pomp (buiten het stookseizoen) kan deze door kalkaanslag vast gaan zitten. Om dit tegen te gaan activeert de ROE pompschakelaar de pomp elke 11 uur ca 1/2 minuut. Deze functie wordt bij deze nieuwe pompschakelaar automatisch geactiveerd wanneer de circulatiepomp 24 uur lang niet heeft gedraaid.

Voordelen van installatie met pompschakelaar

  • Gelijkmatiger temperatuur van de vloer.
  • Minder schommelingen in temperatuur biedt een aangenamer belevingsgevoel van de vloerverwarming.
  • Minder slijtage van de pomp op de vloerverwarmingsverdeler

Energiebesparing

Toepassing van deze ROE pompschakelaar resulteert in elektriciteitsbesparing, waarvan onderstaand een voorbeeld.

 

Het elektriciteitsverbruik bij een continu draaiende pomp van 90 Watt bedraagt: 24 x90= 2160 Watt per dag x 365 = 788,4 KWh per jaar.

 

Een stookseizoen heeft ca 220 dagen met 10 stookuren. Dit resulteert in een electriciteitsverbruik van 220 dagen x 10 uur x 90 Watt = 198 KWh.

 

De pompschakelaar activeert de pomp voor ca 1 minuut per dag buiten het stookseizoen. Dit resulteert in een elektriciteitsverbruik van (365 – 220 stookdagen) = 145 dagen x 1 minuut x 90 Watt = 0,22 KWh.

De electriciteitsbesparing per jaar

Verschil tussen continu draaien en gebruik van pompschakelaar: 590,4 KWh (bij een pomp van 90 Watt) Daarbij komt het gebruik van 3 minuten/dag buiten het stookseizoen. Totaal bedraagt de besparing: 589,75 KWh

 

Een besparing van 589,75 KWh betekent bij een energieprijs van ca € 0,23/KWh *) een jaarlijkse besparing van meer dan € 135,00. Het eigen stroomverbruik van de pompschakelaar bedraagt: ~0,0025A = ~0,5W = ~12W per dag = ca 4,3kW per jaar (= ca € 1,00 per jaar)

 

*) inclusief alle bijkomende kosten, BTW, Belastignen etc + afhankelijk van uw contract met het energiebedrijf.

 

Bij circulatiepompen met wat minder vermogen zal de elektriciteitsbesparing wat lager zijn.

 

Verder is er nog een aanmerkelijke besparing op de gaskosten ten opzichte van een doorlopende circulatiepomp. Gebruik van de pompschakelaar resulteert in een gelijkmatiger verwarming van de vloer. Het kost dus per saldo minder energie om de vloer op temperatuur te houden.

Meer weten over alle mogelijkheden? Wij helpen u graag!