Loopt u rond met het idee om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het misschien wel fijn om eens meer te weten over de voordelen en nadelen van zonnepanelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet, dat maakt kiezen hopelijk een stuk makkelijer
U kunt met tien zonnepanelen op uw dak al snel zo’n 500 euro per jaar op uw energiekosten besparen. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt, dan kunt u dat terugleveren aan uw energieleverancier. De vergoeding die u hiervoor krijgt, verschilt per leverancier. Bekijk de tergleververgoeding van Essent. U heeft uw zonnepanelen al binnen tien jaar terugverdiend.
Vindt u de prijs een groot nadeel van zonnepanelen? Dat kunnen we begrijpen, niet iedereen heeft een paar duizend euro vrij te besteden. Gelukkig zijn er subsidies, kunt u de btw terugvragen en vaak gebruikmaken van financieringsregelingen. Via GreenLoans bijvoorbeeld. En bedenk dat u uw zonnepanelen binnen een jaar of tien heeft terugverdiend.
Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel voor uw huis. Sinds 1 januari 2015 is het energielabel voor iedereen verplicht die een huis wil kopen, verkopen of verhuren.
Zonnepanelen voegen waarde toe aan uw huis, net als goede isolatie of een hele zuinige cv-ketel dat doen.
Uw energiekosten dalen per maand, want u wekt nu voor een deel (of helemaal) uw eigen stroom op.
Al u zich wat meer verdiept in zonnepanelen, komt u de termen ‘opbrengst’ en ‘rendement’ vaak tegen. Maar waar hebben we het dan over? Als we spreken over ‘opbrengst’ bedoelen we de hoeveelheid kWh die een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt. Spreken we over rendement, dan gaat het om hoeveel zonlicht er omgezet kan worden in energie óf wat uw panelen financieel opleveren
Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, vermenigvuldigen we het vermogen (in Wattpiek) met een rekenfactor van 0,88. Een paneel van bijvoorbeeld 260 Wp levert op jaarbasis dan gemiddeld 260 x 0.88 = 229 kWh op. Een gemiddeld huishouden heeft een jaarverbruik van 3.400 kWh. Om dit jaarlijks zelf op te wekken zijn 3.400/229 = 15 zonnepanelen van 260 Wp nodig.
Hoeveel uw zonnepanelen straks gaan opleveren, hangt natuurlijk ook van uw dak af en de richting waarop ze geplaatst worden. De meest ideale omstandigheden zijn: een dak op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. En natuurlijk met zo min mogelijk schaduw, want die zorgt ervoor dat uw panelen minder opleveren
Natuurlijk leveren zonnepanelen in de winter ook energie op. Ze werken namelijk op daglicht en niet op temperatuur. De dagen zijn natuurlijk korter in de winter, daarom is de opbrengst tijdens deze periode stukken lager, zo’n 25 procent.
Maar de winter is ook een uitstekende periode om zonnepanelen aan te schaffen. Als u zich dan oriënteert en zonnepanelen aanschaft, liggen ze op tijd op uw dak om de eerste lentezon om te zetten in stroom.
Waarom btw-teruggave?
Als u zich aan het oriënteren bent op zonnepanelen, heeft u waarschijnlijk al vaak de term btw- teruggave voorbij zien komen. De overheid heeft namelijk bepaald dat iedereen die zonnepanelen koopt de btw kan terugvragen via de Belastingdienst. En dat scheelt behoorlijk. We vertellen u er graag meer over.
Benieuwd naar wat de verwachte opbrengst zal zijn per jaar? Of wat de opbrengst over 25 jaar, met een 0% prijsstijging, zal zijn? Of toch liever weten wat zonnepanelen u oplevert over 25 jaar, met 4% prijsstijging? En nog belangrijker. U wil toch ook weten in hoeveel jaren u deze investering terug verdient?
De genoemde prijzen zijn exclusief BTW, de prijs is op basis van een schuin pannen dak en polykristallijn zonnepanelen. De verwachte opbrengst is berekend op basis van een schuin dak met een ligging op het zuiden