Tips & Tricks
Inschrijven nieuwsbrief
Volg ons overal
 

Energieprijs daalt, zonnepanelen blijven intressant

22 okt Energieprijs daalt, zonnepanelen blijven intressant

De prijs van elektriciteit is de afgelopen vijf jaar met bijna 20 procent gedaald en die van gas zelfs met 33 procent in 3 jaar. Toch blijft de energierekening hoog. Hoe kan dat?

Oorzaak: belasting, btw
De energierekening in Nederland blijft echter onveranderd hoog, doordat de overheid de energiebelasting en de btw de afgelopen jaren flink heeft verhoogd. De daling van 7,2 naar 6,1 cent is fors. Echter de 11 cent energiebelasting en de 21% BTW die er bijkomt zorgt ervoor dat de consument nog rond de 21-22 cent per kWh moet afrekenen. En dit terwijl we in 2014 rond de 23024 cent betaalde.

Ook het vastrecht en het netwerktarief zijn gestegen in prijs. Voor een gemiddeld huishouden is de rekening de afgelopen vijf jaar zelfs iets opgelopen.

Kijk je voor de energierekening naar de wat langere termijn, dan loopt de rekening flink op. Vanaf de eeuwwisseling zijn de kosten voor energie voor consumenten flink gestegen.

Per huishouden betalen we nu gemiddeld 1800 euro aan energie per jaar. Dat was in het jaar 2000 nog maar 1200 euro per jaar.