Inschrijven nieuwsbrief
Volg ons overal
 

Tips & Tricks

Kan ik zonnepanelen aanschaffen voor een huurwoning?

In principe kan u, alleen als u eigenaar van de woning bent, zonnepanelen op uw dak laten plaatsen. Diverse woningcorporaties zijn op dit moment aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zonnepanelen op huurwoningen mogelijk te maken.

 

U kunt natuurlijk altijd met de verhuurder overleggen of zonnepanelen op uw huurwoning mogelijk is. Met toestemming van de verhuurder is het wel mogelijk om zonnepanelen op uw huurwoning te plaatsen.

Kan ik zonnepanelen tegen de gevel laten installeren?

Return on Energy kan met een speciale constructie voor u de zonnepanelen tegen de gevel installeren. De adviseur kan samen met u bepalen op het plaatsen van zonnepanelen tegen de gevel mogelijk is..

Kan ik zonnepanelen leasen?

U kunt bij Return on Energy geen zonnepanelen leasen. In de markt is dit ook ongebruikelijk aangezien zonnesystemen leveranciers geen bevoegdheid hebben om financiering aan te bieden. Return on Energy kan u wel introduceren bij Greenloans. Return on Energy werkt samen met Greenloans.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een rieten dak?

Volgens de vakfederatie van rietdekkers is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een rieten dak. De beste manier om dit te doen is de panelen in te werken in het riet. In het dakvlak komt een uitsparing die opgevuld wordt met panelen. Return on Energy installeert geen panelen op rieten daken vanwege brandgevaar.

Moet ik een extra groep in mijn meterkast voor zonnepanelen?

Het zonnestroom systeem moet op een vrije groep in de meterkast worden aangesloten. Als u al een extra groep vrij heeft of als u een groep vrij kan maken dan hoeft de installateur geen extra groep aan te leggen. Return on Energy verzorgt voor u een extra groep in de meterkast, dit is bij de prijs inbegrepen..

Kan ik BTW op zonnepanelen terugvragen?

Het Europese Hof heeft een uitspraak gedaan dat particulieren die elektriciteit terug leveren aan het net als ondernemers kunnen worden gezien. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen de btw op de aanschafprijs kunnen terugvragen.

 

De kleineondernemersregeling geeft aan dat het btw-bedrag vervalt als er in een jaar niet meer dan € 1345,- aan btw wordt afgedragen. Als het bedrag tussen de € 1345,- en de € 1883,- ligt wordt de btw verminderd. Een gemiddeld zonnesysteem van 8 panelen levert ongeveer € 330,- aan stroom terug aan het net en de btw die daarbij hoort bedraagt jaarlijkse ongeveer € 60,-. Dit bedrag ligt onder de € 1345,- en valt daarmee onder de kleine ondernemingsregeling, de BTW hoeft niet afgedragen te worden.

 

“In veel gevallen zal de huidige uitspraak voordelig uitvallen voor particulieren”, zo beaamt btw-specialist Gino Sparidis van Loyens & Loeff. “Zolang je onder die grens blijft van de kleine-ondernemersregeling blijft hoef je niet af te dragen.”

.

Hoe sluit ik zonnepanelen aan op het elektriciteitsnet?

De zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer en de omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Het kan zijn dat u een extra groep nodig heeft voor de omvormer. De adviseur van Return on Energy kan dit samen met u bekijken. Return on Energy verzorgt de extra groep en de aansluiting van de zonnepanelen op het elektriciteitsnet.

Waarom passen er minder panelen op een plat dak?

Komen de zonnepanelen op een plat dak, dan moeten de panelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd blijven als de hoogte van de panelen. Is de hoogte van de panelen bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn;

 

Op een plat dak is er tevens sprake van slagschaduw veroorzaakt doordat de zonnepanelen schuin opgesteld staan op het platte dak. Schaduw op een zonnepaneel beïnvloedt niet alleen de prestatie van het paneel dat in de schaduw staat, maar de gehele installatie presteert minder. Om die reden moeten panelen op een schuin dak op enige afstand achter elkaar opgesteld worden. Je kunt dus op een plat dak helaas veel minder panelen kwijt dan op een schuin dak waarbij panelen netjes tegen elkaar aan liggen.

 

Plaatsing zonnepanelen

Kan ik zonnepanelen leggen op een plat dak?

Op een plat dak kunt u ook panelen plaatsen. Voor een plat dak heeft u wel meer oppervlakte nodig dan voor een schuin dak. De panelen worden geplaatst op een onder constructie voor een plat dak, de panelen liggen hier schuin op waardoor ze een goede hellingshoek hebben ten opzichte van de zon.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is gemaakt van silicium en  bestaat uit een groot aantal losse cellen. Het zonlicht valt op het zonnepaneel en daarmee wordt elektrische spanning opgewekt tussen de twee laagjes silicium die op het paneel zitten. Dit heet een foto voltaïsche reactie (photo voltaic).

 

Een zonnestroom systeem wordt daarom ook wel PV- systeem genoemd. Om de elektrische spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het electriciteitsnet wordt gebruik gemaakt van een omvormer.

Kan ik in mijn dakpannen zonnepanelen krijgen?

Inmiddels bestaan er zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Dit is een uitkomst voor huiseigenaren die de conventionele zonnepanelen niet mooi vinden. De dakpan zonnepanelen bestaan al wel maar het rendement is op dit moment nog lager dan het rendement van conventionele zonnepanelen. Het is al mogelijk om zonnepanelen in de dakpannen te krijgen

Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

De afmetingen van de meest verkochte zonnepanelen zijn 165x90x4 centimeter. Bij het bepalen van de mogelijke hoeveelheid panelen moet u rekening houden met rondom 1 meter vrij tussen de randen van de eerste panelen en de rand van het dak.

 

De afmetingen van de kleinere panelen zijn bijvoorbeeld 158x80x4,5 centimeter. De grote zwarte panelen, zoals de Yingli Panda 265, heeft weer andere afmetingen namelijk, 165X99X5 centimeter.

Wat is de opbrengst op zonnepanelen per m2?

De opbrengst van zonnepanelen per m2 hangt sterk af van het soort panelen, de dakrichting, de omvormer en de helling van het dak. Als we bijvoorbeeld een Yingli Panda paneel met een vermogen van 265 kilowatpiek nemen, dan wekt dit paneel gemiddeld per jaar 225 kwh op bij een schuin dak dat op het zuiden gericht is. De opbrengst op zonnepanelen per m2 is in dit geval 152 kwh per jaar, dit staat gelijk aan €  34,96 opbrengst op uw zonnepanelen per m2.

 

Als we uitgaan van een A-merk, polykristallijn paneel met een vermogen van 245 kilowatpiek, dan wekt het paneel gemiddeld 208 kwh per jaar op. De opbrengst op zonnepanelen per m2 is in dit geval 140 kwh per jaar, dit staat gelijk aan €  32,20 opbrengst op uw zonnepanelen per m2.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Om zonnepanelen op een dak te plaatsen is normaal gesproken geen vergunning nodig. Alleen bijeen beschermd stadsgezicht of monumentaal pand is een vergunning noodzakelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het plaatsen van panelen niet gebonden is aan regelgeving.
Komen de panelen op een schuin dak, dan:

 

  • mogen de panelen niet uitsteken en moeten dus aan alle kanten binnen het dakvlak blijven;
  • moeten de panelen in of direct op het dakvlak worden geplaatst;
  • moet hellingshoek van de panelen hetzelfde zijn als die van het dakvlak waarop de panelen gemonteerd worden;

.

Hoeveel subsidie krijg ik op zonnepanelen via Agentschap NL?

Agentschap NL verstrekt subsidies op de materiaalkosten van de zonnepanelen. U krijgt 15% subsidie op de materiaalkosten met een maximum van € 650,- ex BTW. Voor een zonnepanelen installatie met een minimaal vermogen van 0,601 kWp (kilowattpiek) tot en met 3,5 kWp is de subsidie 15% van de daadwerkelijk gemaakte aanschafkosten. Dit kunt u tot 28 december 2013 aanvragen bij Agentschap NL. HIER vindt u de handleiding subsidie aanvragen voor zonnepanelen via Agentschap NL.

 

U komt in aanmerking voor de subsidie als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 

  • u hebt de panelen na 12 juli 2012 gekocht,
  • het totale geïnstalleerde vermogen is 0,6 kWp of meer,
  • de zonnepanelen zijn aangesloten op een elektriciteitsnet via een aansluiting met een doorlaatwaarde van minder dan 3*80 Ampère (meer dan 3*80 is voor grootverbruikers),
  • de panelen worden in Nederland geplaatst,
  • u bent een particulier,
  • en er is nog geen eerdere subsidie op de panelen verstrekt vanuit de overheid.
Hoe weet ik dat mijn panelen echt wat opleveren?

Als u alleen zonnepanelen op uw dak heeft dan kan u eigenlijk maar op één moment per jaar zien of uw zonnepanelen echt wat opleveren. Dat is het moment dat de jaarrekening van uw energiebedrijf op de mat valt.

 

Bij Return on Energy krijgt u van ons een monitoring systeem waarmee u op elk moment van de dag kan zien wat uw panelen opwekken ten opzichte van uw totale energie verbruik. Het systeem is web-based dus u kunt op elk moment met een pc, laptop of tablet inloggen op uw eigen dashboard en de actuele opwek en verbruik zien.

Gaat mijn energierekening omlaag?

U kunt zelf aangeven dat u zonnepanelen heeft bij uw energiebedrijf. Zij zullen uw maandbedrag dan aanpassen. Als u dat niet doet dan krijgt u in ieder geval na de jaarafrekening een lager maandbedrag.

Hoe sla ik zonne-energie dan op? En zit ik dan niet zonder stroom als de zon niet schijnt?

U hoeft zonne-energie niet op te slaan. Als u meer opwekt dan u verbruikt dan levert u terug aan het net tegen hetzelfde tarief als waar u voor afneemt. Dit wordt aan het einde van het jaar verrekend. U zit ook nooit zonder stroom want u blijft aangesloten op het energienet. Als u minder opwekt dan verbruikt dan neemt u het overschot af van uw energiebedrijf.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen en het zonnestroom systeem?

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de stijging van de energieprijzen. Gebaseerd op de gemiddelde prijsstijgingen van de afgelopen jaren is de terugverdientijd nu tussen de 7 en 9 jaar. Veel belangrijker nog is het rendement per jaar. Dat is een stuk hoger dan op de bank. U kunt vanaf dag 1 geld verdienen.

Geen berichten gevonden