De overstap naar duurzame energiebronnen zoals warmtepompen is de afgelopen jaren gestimuleerd met flinke subsidies. Dit maakte de keuze voor een warmtepomp financieel aantrekkelijk voor veel huishoudens. Maar vanaf 2025 worden de subsidiebedragen fors verlaagd. Wat betekent dit voor mensen die nog twijfelen over de aanschaf van een warmtepomp? In deze blog leggen we uit wat de veranderingen zijn, waarom ze worden doorgevoerd, en hoe je slim kunt inspelen op de huidige situatie om toch te profiteren van een lagere energierekening en een duurzamer huis.
De afgelopen jaren heeft de overheid de overstap naar duurzame energie flink gestimuleerd met subsidies, waaronder die voor warmtepompen. Maar dat gaat veranderen. Vanaf januari 2025 zal de subsidie voor warmtepompen met een vermogen tot en met 12 kW, voornamelijk voor woningen, flink omlaag gaan. Terwijl grotere warmtepompen juist méér subsidie zullen ontvangen. Wat betekent dit voor jouw keuze om te verduurzamen? En wat kun je nu het beste doen?
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) helpt mensen en bedrijven al jaren bij het verduurzamen van hun panden. Of het nu gaat om warmtepompen, zonneboilers of isolatiemaatregelen, de ISDE biedt een flinke financiële ondersteuning. Maar de nieuwe regering heeft besloten hierop te bezuinigen. Dit past binnen hun bredere plan om de uitgaven voor subsidies in alle sectoren te verminderen.
In 2024 is er nog 600 miljoen euro beschikbaar voor verschillende duurzame maatregelen. Maar tegen 2027 zal dit bedrag afnemen tot 180 miljoen euro. Het goede nieuws is dat de ISDE-subsidie in ieder geval blijft bestaan tot 2030, maar de pot wordt dus wel steeds kleiner.
Voor particuliere huiseigenaren die een warmtepomp met een vermogen tot 12 kW willen aanschaffen, wordt het minder aantrekkelijk. Waar je nu nog een flinke subsidie kunt krijgen, zal dat in 2025 aanzienlijk minder zijn. Heb je plannen om je woning te verduurzamen met een warmtepomp? Dan kan het slim zijn om deze beslissing niet langer uit te stellen. Sommige leveranciers moedigen huiseigenaren zelfs aan om hun warmtepomp nog dit jaar te laten installeren om zo nog van de huidige subsidieregeling te profiteren.
De overheid wil voorkomen dat de subsidie in bepaalde gevallen boven de 30 procent van de investeringskosten uitkomt. In sommige gevallen, vooral bij hybride warmtepompen, was dit het geval. Hybride warmtepompen zijn goedkoper dan all-electric modellen, en daardoor liep de subsidie soms te hoog op. Om dit recht te trekken, heeft de regering besloten de subsidie voor kleinere, vooral huishoudelijke systemen te verlagen.
Hoewel de subsidieregeling verandert, blijven er nog andere manieren om verduurzaming te financieren. Er zijn bijvoorbeeld gunstige leningen beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en huishoudens met een lager inkomen. Voor inkomens tot 60.000 euro zijn er zelfs renteloze leningen beschikbaar om verduurzamingsmaatregelen zoals warmtepompen te financieren.
Daarnaast blijft de ISDE-subsidie tot 2030 bestaan, dus ook al wordt de pot kleiner, het is nog steeds mogelijk om subsidie aan te vragen voor een warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen.
De exacte veranderingen in de subsidieregeling zijn nog niet definitief. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en te overwegen of dit het juiste moment is om een warmtepomp aan te schaffen.
Heb je nog vragen over de veranderingen in de subsidie of wil je advies over het verduurzamen van je woning? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met de juiste keuzes voor jouw situatie.
Wil je meer weten over warmtepompboilers, zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, thuisbatterijen of energiemanagementsystemen? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een van onze experts. Of neem direct contact met ons op.