Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel?

Advies en installatie
9/10/24
Introductie

Je cv-ketel begeeft het plotseling, en je hebt de afgelopen maanden talloze verhalen voorbij zien komen over het einde van aardgas in Nederland. Dus wat doe je nu, terwijl je in de kou zit of je cv-ketel steeds vaker hapert? Voor zo'n tachtig procent van de huishoudens is een nieuwe cv-ketel op dit moment nog een logische keuze. Toch zijn er situaties waarin overstappen naar een warmtepomp een slimme zet kan zijn. Waar moet je op letten bij het maken van deze belangrijke keuze?

Sta eerst stil bij de plannen voor jouw buurt

Voordat je een keuze maakt voor een nieuwe cv-ketel of warmtepomp, is het verstandig om te onderzoeken of er plannen zijn om jouw buurt van het gas af te halen. Het zou zonde zijn om nu te investeren in een nieuwe installatie, terwijl je wijk binnenkort misschien wordt aangesloten op een warmtenet. Weet je al hoe het ervoor staat in jouw buurt? Als dat nog onduidelijk is, is het goed om te kijken naar de toekomstplannen voor jouw omgeving.

Een nieuwe cv-ketel of een alternatief?

Wanneer je cv-ketel begint te haperen of zelfs helemaal kapot gaat, wil je natuurlijk snel weer een warm huis. Maar wat is op dit moment de beste oplossing? Voor de meeste huishoudens lijkt een nieuwe cv-ketel nog steeds de meest voor de hand liggende keuze, maar in sommige gevallen kan het slim zijn om over te stappen op een warmtepomp of hybride warmtepomp. In dit artikel helpen we je stap voor stap op weg om de juiste beslissing te nemen.

Nederland stapt over van aardgas

In de komende decennia zal Nederland volledig overstappen van aardgas naar schonere manieren van verwarmen en koken. Dit betekent dat we op termijn allemaal onze cv-ketels moeten vervangen door duurzamere alternatieven. Maar wat doe je nu als je cv-ketel het begeeft? Return on Energy staat klaar om je te voorzien van up-to-date informatie en praktische tips, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw situatie, of je nu huiseigenaar, bewoner of professional bent.

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel, maar is niet voor elk huis geschikt. Als je een grondgebonden woning hebt, niet ouder dan tien jaar, en vloerverwarming hebt op de begane grond, is een warmtepomp het overwegen waard. Het is vooral interessant als je gasverbruik relatief laag is en je voor koken, stoken en warm water minder dan acht kubieke meter gas per vierkante meter woonoppervlak verbruikt. Als je aan deze voorwaarden voldoet, maar nu niet meteen kunt overstappen, kun je overwegen om tijdelijk een cv-ketel te huren. Dit geeft je de tijd om goed uit te zoeken welke warmtepomp het beste bij je huis en je levensstijl past.

Hoewel de aanschaf van een warmtepomp duurder is dan die van een cv-ketel, zijn er momenteel aantrekkelijke subsidieregelingen die een deel van de kosten compenseren. De verwachte stijging van de gasprijzen maakt het bovendien aannemelijk dat je de investering in een warmtepomp op de lange termijn terugverdient. Het is slim om niet alleen je lokale installateur te raadplegen, maar ook een landelijke installateur en een producent van warmtepompen om een completer beeld van de mogelijkheden te krijgen. Daarnaast kan het op de lange termijn kosten besparen om een professionele adviseur in te schakelen die een goed advies uitbrengt, waarin niet alleen je verwarmingssysteem wordt meegenomen, maar ook andere zaken zoals ventilatie en isolatie.

Wanneer is een hybride warmtepomp interessant?

Een hybride warmtepomp kan een goed alternatief zijn als een volledige warmtepomp op dit moment geen optie is. Dit systeem werkt samen met je bestaande cv-ketel en kan al flink besparen op je gasverbruik. Het is vooral een interessante optie als je huis niet ouder is dan 25 jaar en je gasverbruik voor koken, stoken en warm water niet meer dan tien kubieke meter per vierkante meter woonoppervlak bedraagt. Als je huis in de afgelopen 25 jaar extra is geïsoleerd of je vloerverwarming hebt in bepaalde delen van je woning, wordt de keuze voor een hybride warmtepomp nog aantrekkelijker.

Er zijn hybride warmtepompen die samen met je cv-ketel werken, maar die ook later als zelfstandig systeem kunnen functioneren. Dit geeft je flexibiliteit om in de toekomst volledig van het gas af te stappen.

Wanneer is een nieuwe cv-ketel nog steeds de beste keuze?

In sommige gevallen is het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel nog steeds de meest logische keuze. Dit geldt vooral als je huis ouder is dan 25 jaar, de isolatie verouderd is of niet volledig is aangebracht, en je geen vloerverwarming hebt. Ook als je gasverbruik hoger is dan gemiddeld, kan een nieuwe cv-ketel nog steeds de beste optie zijn.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel?

Als je besluit om een nieuwe cv-ketel te kopen, zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een energiezuinige ketel. De energie-efficiëntielabels voor cv-ketels lopen tot A++, en voor tapwater zijn er aparte labels. Let daarnaast op de warmwatercapaciteit van de ketel. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water een combiketel kan produceren. Voor de meeste huishoudens is een CW3 of CW4 voldoende, maar als je meerdere badkamers hebt of een jacuzzi, kan een hogere CW-waarde zoals CW6 nodig zijn.

Dit is ook een goed moment om te overwegen of de cv-ketel op een andere plek in huis geplaatst kan worden voor een efficiëntere werking. Praat ook met je installateur over de juiste instellingen. Het cv-water hoeft vaak niet 90 graden te zijn om je huis te verwarmen; meestal is 70 graden voldoende. Door de cv waterzijdig in te regelen, zorg je ervoor dat de warmte op de juiste plekken in je huis terechtkomt. Dit kan niet alleen het comfort verhogen, maar ook je energierekening verlagen met wel tien procent.

Als je dan toch een nieuwe cv-ketel aanschaft, is het de moeite waard om een slimme thermostaat te overwegen. Deze apparaten helpen je energie te besparen en bieden allerlei handige comfortfuncties, zoals het automatisch aanpassen van de temperatuur aan je leefpatroon.

Conclusie

Of je nu kiest voor een nieuwe cv-ketel, een hybride warmtepomp of een volledige warmtepomp, het is belangrijk om een keuze te maken die past bij jouw woonsituatie en toekomstplannen. Bij Return on Energy helpen we je graag verder met het maken van de juiste keuze en zorgen we ervoor dat jouw huis klaar is voor de toekomst. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Meer weten over de aanschaf van een cv-ketel?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Gerelateerde producten

Partner van verschillende A-merken

Etiam ligula sem, auctor efficitur bibendum sit amet,

Gerelateerde artikelen

Advies en installatie

De subsidies op warmtepompen gaan flink omlaag!

10/2/24
Advies en installatie

Verduurzamen van je huis? Vanaf november kun je meer lenen dankzij verruimde leennormen

8/12/24

Plan nu een vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over cv-ketels? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een van onze experts. Of neem direct contact met ons op.